Pogosta vprašanja in naši odgovori


Emajl sestoji iz popolnoma naravnih materialov. Zelo lahko taljivo steklo, sestavljeno iz silikatov in oksidov, se nanese na nosilni material iz jekla, litega železa ali legiranega jekla. Pri zelo visokih temperaturah (približno 850 °C) se v kratkem času stali in kemično - fizikalno poveže z nosilnim materialom. Več Informacije o tem lahko najdete pod Material.

RIESS emajlirana posoda se ročno in z veliko skrbnostjo izdeluje v naši proizvodnji emajlirane posode v kraju Ybbsitz v spodnjeavstrijskem Mostviertel. Proizvodnja poteka CO2 nevtralno z uporabo eko-električne enegerije iz treh lastnih hidroelektrarn.
Bolj podrobno si o samem procesu izdelave lahko preberete pod Izdelava.

Obstaja deset dobrih razlogov za uporabo emajla v kuhinji.
RIESS emajlirana kuhinjska posoda je....

 1. CO2-nevtralna. Proizvaja se v Avstriji, iz naravnih materialov, z eko-elektročno energijo iz lastne hidroelektrarne in na okolju prijazen način.
 2. optimalna za bolj zdravo in energijsko varčno kuhanje. Močno jedro iz jekla in namensko oblikovano dno hitro prevajata toploto naprej. Dovod toplote se lahko hitro zmanjša, kar pomeni bolj prijazen način kuhanja in varčevanje z energijo.
 3. posoda za indukcijo, saj ima jekleno jedro in je tako primerna za kuhanje in peko na vseh tipih štedilnikov.
 4. nevtralna za arome, kar pomeni, da ne vpliva na okus. Emajl je prevleka iz stekla. Zaradi tega ohranijo vse jedi in dodatki svoj naraven, nepopačen okus.
 5. odporna proti bakterijam (deluje antibakterijsko) in enostavna za čiščenje. Gladka površina brez por zagotavlja popolno higieno pri kuhanju, peki in shranjevanju jedi ter omogoča bolj zdravo kuhanje.
 6. izredno odporna proti rezom in praskam, saj je površina emajlirane kuhinjske posode izdelana iz trdega stekla.
 7. pri alergiji na nikelj brez pomislekov uporabna kot posoda za kuhanje.
 8. na voljo v številnih barvah in dizajnih. Emajl v kuhinjo prinaša veselje do življenja.
 9. ekstremno dolgoživa (zelo vzdržljiva z dolgo življenjsko dobo) - ob pravilni negi in rokovanju vam bo posoda služila več let.
 10. primerna za popolno recikliranje z odpadno kovino (v celoti razgradljiva). Emajl posoda je v jedru in stekleni površini izdelana iz 100% naravnih materialov.

RIESS emajl posoda ima magnetljivo "jedro" in je zato odlično uporabna kot posoda za indukcijo. Naša kuhinjska posoda se lahko uporablja na vseh vrstah štedilnikov, od električnih, plinskih, s kuhliščem iz ceran stekla, indukcijskih, pa tudi na odprtem ognju.
Preberite si več na to temo pod Posoda za indukcijo.

Odgovor na to vprašanje lahko najdete med nasveti za kuhanje v podtočki "Kuhanje in varčevanje z energijo".

Emajl je steklo na železu in je zaradi svoje gladke površine brez por iz stekla zelo enostaven za čiščenje. Pod Nega in čiščenje boste našli navodila na to temo, ki vam bodo v veliko pomoč.

Emajlirano posodo se lahko pomiva v pomivalnem stroju. Prosimo, da predhodno odstranite vse ostanke jedi in prismojeno hrano ter posodo izperete s toplo vodo.
Če želite lesk emajla ohraniti čim daljši čas, pa vam priporočamo ročno čiščenje emajlirane posode.

Odgovor na to vprašanje boste našli med našimi nasveti za kuhanje v podtočki "Kuhati pravilno"

Kuhanje z emajlom postaja vedno bolj priljubljeno. Ker pa se emajl zelo hitro segreje, je potrebno upoštevati nekaj pomembnih stvari. Za vas smo jih povzeli skupaj, najdete pa jih pod Nasveti za kuhanje in peko z emajlirano posodo.

Kuhanje z emajlom pomeni zdravje in užitek. Zaradi svoje gladke površine brez por se priporoča tudi za kuhanje po 5 elementih.

Kajti emajl popolnoma ne vpliva na okus. V nasprotju z drugimi materiali se pri visokih temperaturah v nobenem primeru ne oddajajo škodljive sestavine, saj je emajl izdelan iz 100% naravnih surovin. Vse jedi obdržijo svoj čisti okus.

Zaradi posebne konstrukcije tal in stranic RIESS loncev se vročina dobro akumulira in oddaja na vsebino za peko, kuhanje ali dušenje. Pri tem zadošča bistveno zmanjšana temperatura, kot pa se uporablja običajno. Tako se ne kuha samo na prijazen način, temveč tudi energijsko varčno.

To je pogojeno z dejstvom, da so vsi emajlirani ročaji in pokrovi v jedru izdelani iz jekla. Zato se tako pri kuhanju na kuhališču kot pri peki v pečici zelo hitro segrejejo. Zaradi tega se nikoli ne dotikajte ročajev in pokrov emajlirane posode z roko, temveč uporabljajte izključno krpe za prijemanje posode.

Emajlirana posoda ne vsebuje niklja in se pri alergiji na nikelj brez pomislekov lahko uporablja.

Emajl je izredno odporen na reze in praske, vendar pa ne pozabite, da je emajl prevleka iz stekla! Padec na kamnita tla ali trk s trdim predmetom lahko povzroči luščenje. V kolikor bi se to vseeno zgodilo, je to optično škoda. Vendar pa lahko model brez pomislekov uporabljate še naprej. Pri luščenju v notranjosti posode, kjer prihaja do stika z jedmi, pa vendarle priporočamo, da posodo zamenjajte, saj ni več zagotovljena optimalna higiena.
Brez pomislekov lahko z noži, vilicami ali pomočniki prerežete jed ali jo vzamete ven iz posode. Zaradi nepravilnega čiščenja lahko pride do sledi prask, ki sicer zmanjšujejo sijaj, z vidika zdravja pa je taka površina neoporečna. To je škoda, ker se s tem izgubi čudoviti sijaj emajla. Zato prosimo, da upoštevate navodila, zapisana v
Nasveti za nego in čiščenje.

Ne pozabite: Emajl je prevleka iz stekla!
Za preprečevanje nastanka razpok upoštevajte sledeče:

 • Ogrete emajl posode nikoli ne postavite v mrzlo vodo, temveč jo pustite, da se najprej ohladiti.
 • Emajl ima enake lastnosti kot steklo in zaradi temperaturnega šoka lahko pride do nastanka razpok.
 • Posode za kuhanje nikoli ne ogrevajte brez vsebine.
 • Nikoli ne začnite postopka kuhanja/pečenja z najvišjo močjo in pri indukciji NIKOLI NE uporabite Boost funkcije.
 • V obeh zgoraj navedenih primerih se lahko dno deformira, v glazuri pa lahko nastanejo razpoke.


Emajl je sestavljen 100% iz naravnih materialov in se lahko v celoti reciklira z odpadnimi kovinami.

Ob skrbni negi in pravilni uporabi pri kuhanju imajo naši proizvodi zelo dolgo življenjsko dobo in se v najboljšem primeru – glede na pogostost uporabe – lahko dedujejo tudi v naslednjo generacijo.

Da! Zaradi gladke površine brez por iz stekla se umazanija ne more oprijeti. Emajl poleg tega deluje antibakterijsko in na osnovi svojih naravnih surovin ne vpliva na okus. Emajl posoda je zato zelo primerna tudi za zmrzovanje in shranjevanje, brez spremembe okusa jedi.

Naši proizvodi so vam na voljo v dobro založenih specializiranih prodajalnah, v trgovinah z živili in trgovinah s pohištvom ter v Online Shops

Prosimo, da se za vsa vaša vprašanja v zvezi z našimi proizvodi obrnete na našo Službo za servisiranje kupcev pod KONTAKT. Potrudili se bomo in vam v kar najkrajšem času pomagali z odgovorom.

V začetnem obdobju tehnike emajliranja je bila uporaba svinca tehnično potrebna za to, da se je steklo povezalo z železom. V sredini 19. stoletja so bili razviti postopki, ki so bili izvedljivi brez uporabe svinca.
Za emajl, ki prihaja v stik z živili, je uporaba svinca zakonsko prepovedana.

Upoštevamo stroge kriterije kakovosti, ki jih predpisuje Evropsko združenje za emajl.
Vse Riess proizvode preiščeta Inštitut za raziskovanje živil in OFI Dunaj kot akreditirani ustanovi za izvajanje preverjanj po evropskih in avstrijskih zakonih glede vsebnosti svinca, kadmija, antimona, barija in cinka.

To je bilo odprta tema pri prvih proizvajalcih emajla. Dandanašnje emajlirane površine so sicer iz stekla, vendar pa so robustne in z dolgo življenjsko dobo, kajti tehnološki napredek je omogočil, da postajajo sloji emajla vedno tanjši. Palica iz stekla se zlomi, stekleno vlakno pa je upogljivo. Tako obstaja nevarnost, da emajl odstopi, le pri padcu na kamnita tla ali pri trčenju s trdim predmetom.

Mikrovalovni žarki ne morejo prodirati skozi kovino in zato ne morejo segreti jedi.
Zato emajlirana posoda s svojim jedrom iz železa, tako kot lonci in ponve iz legiranega jekla, bakra, aluminija in litega železa, NI primerna za mikrovalovno pečico.

Zaradi uporabe pribora iz nerjavečega jekla lahko pride do nastajanja sledi v obliki črnih lis. Pri tem gre večinoma samo za znake obrabe kovine, katere se z lahkoto odstrani z uporabo mleka za čiščenje in poliranje. lahko pa uporabite tudi RIESS čistilo za emajl. V nobenem primeru nikoli ne uporabljajte žičnih krtačk, jeklene volne, sredstva za čiščenje in poliranje z vsebnostjo peska in gobic za čiščenje z delci iz keramike. Le-to lahko razpraska površino.

Kuhanje z RIESS emajlom na indukcijskem štedilniku je izredno energijsko varčno,  saj se neposredno izkoristi več kot 97 % moči.
Zaradi skoraj direktnega prenosa energije iz dna posode na jedi je čas segrevanja pri RIESS emajlirani posodi za kuhanje izredno kratek in celoten postopek kuhanja zelo hiter in energijsko varčen. Vendar pa to velja samo pod pogojem, da se upošteva sledeče:

 • Izbira moči
  Vsak indukcijski štedilnik je drugačen. Zato prosimo, da se pred prvo uporabo seznanite z močjo različnih stopenj preklapljanja. Da voda zavre (pri 100 °C), je potrebno 500 wattov moči, medtem ko je za cvrtje (pri temperaturi maščobe 180 °C) potrebna moč približno 1.700 wattov.
  Namig: Ker Riess emajlirana posoda prek jedra iz železa optimalno prevaja toploto, je najbolje začeti z nizko stopnjo moči in le-to nato po potrebi povečevati navzgor.
 • Izbira kuhalne plošče
  Pri indukcijskem štedilniku se ogreva samo posoda za kuhanje (ob predpostavki, da gre za posodo za indukcijo); pri tem velja, da se kuha najbolj učinkovito in na najbolj prijazen način do jedi in posode za kuhanje, kadar se premer lonca in premer kuhališča medsebojno čim bolj ujemata.